YATLAR HAKKINDA BİLGİ VE TÜRLERİ
Yat Türleri Nelerdir?
Çoğu zaman yatlarda kullanımlarına göre sınıflandırılır. Göl ve nehirlerde seyredenlere iç yatlar, denizlerde seyredenlere deniz yatları (koylar, kıyı alanları ve açık deniz) ve okyanus yatları denir.
Yapıldıkları Malzeme
Yatlar, elbette, yapıldıkları malzemede farklılık gösterir. Bu genellikle yat kiralayan kişi için önemli olmasa da, genellikle ahşap, kontrplak, metal (özellikle yatlar için) gibi yatlara atıfta bulunan ana sınıflandırmayı bilmelisiniz. Kauçuk (blastomerli veya elastomerli plastik), anahtarlar (ince ahşaptan yapılmış) ve kompozit (cam elyafı, karbon, bor veya epoksi veya polyester).
Amaçları
Yatların sınıflandırmanın bir başka yolu da amaçlarına göredir. En yaygın olanları turist veya turist yarış yatlarıdır. Atletik yüzme için çok iyi bir hız sunarken kullanışlı, konforlu ve iyi donanımlıdırlar. Buna ek olarak, sadece güvenli ve kullanımı kolay olması gereken yarış yatları (yüksek hız geliştirmek için ortada ve dışarıda inşa edilmiş) ve eğitim yatları ( bu durumda iç donanım ikincil öneme sahiptir) vardır, böylece bir kişi onları çalıştırmak mümkün olduğunca çok şey öğrenebilir).
Yelkenli yatlar arasında salma, balast, salma balast ve poligonal yatları da ayırt ediyoruz. Çok amaçlı yatlar için katamaranlar, trimaranlar ve quadrarana ve guletler, yani ahşap motorlu yatlar da ayrı bir kategoridir. Bu kelimelerin karışımından korkuyorsanız endişelenmeyin J Şimdi arkalarında ne olduğunu açıklayacağız!
Katamaran
Katamaranlar, birleştirilmiş iki gövdeden oluşur. Çok hızlılar ve kararlılardır. Katamaran kiralarsanız oldukça sığ yerlerde yüzme imkanınız olur. Bu, özellikle bozulmamış koyları demirlerken ve keşfederken kullanışlıdır. Orta balastlı yatlar, kuvvetli draftlar nedeniyle bu tür düz yerlerde seyredemezler. Katamaranlar ayrıca çok yüksek bir yüzey alanına ve inanılmaz bir dengeye sahiptir, bu da onları seyir sırasında sürekli sallanmaktan korkan insanlar için ideal kılar.
Trimaran
Diğer bir deyişle trimaran, üç bileşenli bir gemi, yani üç gövdeli bir yelkenli yattır. Trimaranların gelişebilme hızları katamaranlarınkinden biraz daha düşüktür, bu nedenle bu tip yatların içi genellikle daha konforludur. Trimaranın dezavantajı genişliğidir. Çok geniştir ve bazen denizcilerin limanda boş yer bulması zordur ve ücretler genellikle bireysel yatlardan daha yüksektir.
Gulet
Guletler, prototipi geleneksel Türk ticaret gemileri olan ahşap motorlu gemilerdir. Guletler, basitçe söylemek gerekirse, lüks ve şık gemilerdir. Avantajları, seyahatlerinin çok rahat olması ve klasik yatlardan çok daha büyük olmaları, boyutlarının 10 ila 30 metre arasında değişmesidir. Hem yelkenler hem de motorlar tarafından kontrol edilirler. Ancak çoğu zaman sadece motor tarafından yönlendirilen guletler vardır. Bu gemiler Akdeniz’de, özellikle Türk sularında yaygındır.
Motoryat
Bir motor yat genellikle hoş bir görüntüye sahiptir. Tipik model, yatın tüm uzunluğu ile ayrılmış iki kabin ve aralarında geniş bir yaşam alanı sunar. Kabinler genellikle otel süitleriyle karşılaştırılabilir.
Bu gemi temel olarak dizel veya benzinli motorla çalışan büyük bir teknedir. 27 fit (yaklaşık 8,23 metre) ile 80 fit (yaklaşık 24,38 metre) arasında çok büyük olabilir. Bununla birlikte, ortalama yükseklik yaklaşık 44 fittir (yaklaşık 13.41 metre). Çoğu motor yatta 300 galon (yaklaşık 1,136 litre) alabilen ortalama benzin depoları bulunur. Çoğu, bir galon yakıtla (yaklaşık 0,5 ila 0,75 km/litre) 0,21 ila 0,32 mil gidebilir.
Megayat
Bir mega yat, çoğu durumda özel mülkiyete ait olan lüks bir açık deniz gemisidir. Böyle bir gemi genellikle uzundur, çok katlıdır ve yüzme havuzları, sinema salonları ve sürgülü duvarlar gibi çeşitli olanaklarla donatılmıştır. Belirli bir tekneye dahil edilen veya atlanan özellikler, bu teknelerin çoğu alıcılarının tercihlerine göre yapıldığı için genellikle tekne sahibinin kararıdır.
Bir mega yatın lüks bir tekne olarak tanımlanması biraz belirsiz görünebilir, ancak bu gemilerin kesin bir tanımı yoktur. Mega yatlar genellikle hizmete alınır, yani inşa edilip satılmazlar, müşterinin özelliklerine göre tasarlanır ve inşa edilirler. Bu kişiler genellikle bu teknelerde karşılayabilecekleri hemen hemen her şeye sahip olabilirler.
Yelkenli Sailing Teknesi
Bir motorlu teknenin aksine, bir yelkenli teknede yelkenlerin ayarlanabileceği bir direği vardır. Yelkenler, tabiri caizse, yelkenli teknenin motorudur. Yelkenler rüzgar yoluyla enerji üretir. Bir uçaktaki kanada benzer şekilde, denizci, rüzgarın yelken etrafında akması için yelkenleri rüzgara en uygun açıda konumlandırmalıdır. Bununla birlikte, daha büyük yelkenli teknelerin genellikle bir motoru vardır (dizel veya benzinli), örneğin limanda veya rüzgar olmadığında ilerleyebilmek için bu motora sahiptirler.
Genel olarak yelkenli tekneler, botlar ve salma tekneler (yelkenli yatlar) olarak ikiye ayrılır. Bir yelkenli yatta, tekneye devrilmemesi (alabora) olmaması için denge sağlayan bir omurgası vardır. Genellikle bir kabinleri ve birkaç uyku yeri (yatak yeri) vardır. Ayrıca yelkenli tekneler uzunluklarına göre de alt gruplara ayrılabilir. Ancak bir yelkenli seçerken yapım yılı ve genişliği de dikkate alınmalıdır. Çünkü özellikle genişlik, teknenin alanı ve konforu hakkında birçok sonuca varılmasını sağlar.
Sürat Teknesi
Sürat teknesi, son derece hızlı gitmek için tasarlanmış herhangi bir motorlu tekne türüdür. Tekneye içten veya dıştan takma motor takılabilir ve teknenin gövdesi ve güvertesinin şekli genellikle mümkün olduğunca aerodinamik olacak şekilde tasarlanır. Bazı sürat tekneleri, tekne sürücüsünün rüzgar direncini azaltmak için aerodinamik olarak tasarlanmış bir kokpitte oturmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Diğer tasarımlar, bir sürücü ve bazı yolcular için batık bir kokpit ve oturma alanına sahiptir. Bu tekneler genellikle o kadar hızlı gitmezler, ancak eğlence amaçlıdırlar.
Bir yanıt yazın